informatiebeveiliging cybersecurity New Day

Is een melding onbelangrijk of is het ransomware?

De meldingen vliegen om je oren, maar hoe bepaal je nu welke meldingen belangrijk zijn en welke niet? Weet jij bij elk knipperend lampje op je dashboard wat je moet doen? Of bij elke melding van je wasmachine, tablets of televisie? Sommige meldingen gaan over onbelangrijke zaken. Dramatische meldingen die verwarring zaaien over het verschonen van een filter of een melding over milieuvriendelijker rijden in de vijfde versnelling ondanks je matige snelheid. Maar andere zijn belangrijker, die meldingen gaan vaak over het waarborgen van de continuïteit van je apparaat of auto; denk aan motormeldingen. Of ze gaan over de integriteit van wat ze behandelen. Een enkele keer zal je telefoon misschien aangeven dat je multi factor authenticatie moet inschakelen om je familiefoto’s zo vertrouwelijk te houden en pottenkijkers te weren.

Interpretatie

Het lezen van die meldingen zou vaak helderheid moeten brengen. Maar dan komt het aan op jouw interpretatie van het bericht. Niet iedereen is in staat om een juiste inschatting te maken, wat meer dan begrijpelijk is. Niet iedereen is bedreven in mechanica of digitale oplossingen. Zelfs al ben je daar bedreven in kan een specialist je vaak een tegendeel bewijzen. Zo rijden sommige mensen door met meldingen op het dashboard tot ze naast de A2 staan en tegen de ANWB-monteur moeten zeggen dat ze niet hadden gedacht dat het zo’n vaart zo zou lopen. Ik kan mij voorstellen dat de motorschade inclusief een licht verwijtende ANWB- monteur je dag een stuk minder aangenaam maken. Nog erger is het als je brandende lampje betekent dat je in een vangrail rijdt of je vaatwasser vlam vat. Dan ga je van een baaldag naar een baalmaand of jaar.

Informatiebeveiliging

De vangrail en het vlam vatten zijn uiteraard uiterste, maar in de eerste alinea zit al een boodschap om een gradatie aan te merken in meldingen. Cyber security hanteert een belangrijke indeling die afgekort is tot B.I.V. Dit staat voor beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Daarbij is resilience nog toegevoegd maar die laten we in deze blog even links liggen. De beeldspraak in de eerste alinea legt uit waarom motormeldingen een beveiligende functie hebben. Maar die beveiliging geldt ook voor uw IT-systemen, de integriteit van informatie kan namelijk beschermd worden door uw IT-systemen. Zo kan bijvoorbeeld multi factor authenticatie de vertrouwelijkheid van uw familiefoto’s op uw telefoon waarborgen, precies zoals een goed authenticatiebeheer in uw organisatie kan zorgen dat informatie uit uw IT-systemen niet op straat komt te liggen. Bij al die facetten eindigt en begint het met uw IT-systemen of IT-organisatie. Dat is uw wasmachine of auto, en die kan u vaak zelf waarschuwen maar niet garanderen dat u de meldingen goed kan interpreteren. Hierbij laten we situaties nog even links liggen waarbij het systeem niet in staat is om meldingen te versturen.

De drie classificaties, of vier zijn van onschatbare waarde voor elk informatiesysteem zoals ook bij u in uw onderneming. Informatiebeveiliging draait namelijk niet alleen om het binnendringen door criminelen. Het implementeren van maatregelen voor informatiebeveiliging helpt u de risico’s te managen die nodig zijn om beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid na te kunnen leven.

NewDay en cyber security

NewDay is een organisatie die voor u berichten kan interpreteren met haar jarenlange ervaring in onder andere cyber security. Zo komt u niet voor onverwachte situaties te staan die u daarvoor nog niet voor mogelijk had gehouden. Wij kunnen u helpen onderscheid te maken in stilstaan op de A2 of voor een kleine reparatie even langs de garage te rijden. Zo heeft u dus kans om een baaldag te voorkomen of buiten de beeldspraak een ransomware aanval of hack aanval. Wij helpen u te onderscheiden welke meldingen in welke mate uw beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie bedreigen en daarmee de processen die belangrijk zijn voor u en uw klanten.

Onze interpretatie

Met onze interpretatie van meldingen van uw systeem heeft u de oplossing in handen om uw informatiebeveiliging optimaal in te richten voor uw specifieke situatie. Als u ook een oplossing wil hebben van NewDay dan nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen en de mogelijkheden van onze dienstverlening en ons brede aanbod van Cybersecurity & Informatiebeveiliging, Privacy & Datalekken, IT-advies en IT-audits te bespreken. Op die manier kunnen we bepalen hoe wij ook ú kunnen helpen met uw informatiebeveiliging.

Zo hebben wij een cyber security check die u binnen één dag meer inzicht geeft in uw cyber security. Wil je meer weten over onze cyber security check, neem contact met ons op via +316 15 94 61 42 of mail naar info@newdayriskservices.nl.